RANGE ROAD

Project Description

In 2018 we were approached by Project Builders Limited to design a contemporary home in Papamoa. Our brief was to design a 4 bedroom home that maximised the site coverage of this tight cross-leased site. Great indoor/outdoor flow and solar gain. The home also had to include all the modern requirements of an upscale residential home in Papamoa

 

Design Features

The home had to be designed to suit the tight cross-leased site and restrictions of flood levels, stormwater soakage and boundary height restrictions. The brief required all the modern requirements of an upscale residential home in Papamoa. To achieve this we positioned the garage to the rear of the site, utilizing the existing shared right of way. This allowed the road elevation to be clear of the typical garage door. This allowed a decent outdoor area to each side of the living areas and master bedroom. The ground floor level consisted with the master bedroom complete with large ensuite and wardrobe. Lounge, kitchen and dining all facing north with direct access to the outdoor areas via full height aluminium sliding doors. The media room is situated to the southern dark side of the home which is sound proofed and accessed through a camouflaged secret sliding door under the stairs.  Upstairs contains the remaining 3x bedrooms, bathroom and secondary lounge to separate the family hierarchy from any potential intrusion into their individual spaces.

 

The home comprises of shallow slopping parapet roof planes enveloped by vertical Cedar shiplap paired with masonry block veneer cladding, providing the feeling of raw sustainable natural material and a sense of harmony.

 

When you enter, you are greeted with magnificent views of the homes extensive glazing. This glazing allows for natural light to enter the home, providing light and warmth. The addition of an outdoor area roof, reduces the amount of sunlight that is able to enter the home. The first floor high level glazing to the bedrooms allow for privacy and ventilation throughout the level. The first floor lounge gains glimpses of the coast just a short stroll away.

 

Team Credits

Architecture: Daniel Cullen

Builders: Project Builders Ltd

Photographer: Open to View